Η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση είναι δύο εξετάσεις με μεγάλη διαγνωστική και προληπτική αξία. Εξετάζουν τον βλεννογόνο του στομάχου και το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Οι περιοχές αυτές του σώματος είναι συνδεδεμένες με πολλές παθήσεις όπως είναι οι πολύποδες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, πεπτικό έλκος, καρκίνος στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.

Από τη στιγμή που θα κληθείτε να κάνετε μία ή και τις δύο εξετάσεις, πρέπει να γνωρίζετε πως θα προετοιμαστείτε κατάλληλα για αυτές.

Γαστροσκόπηση

Ο γαστρεντερολόγος θα σας δώσει ορισμένες οδηγίες προετοιμασίας πριν την εξέταση για γαστροσκόπηση. Τυπικά κάποιες οδηγίες είναι κοινές προς όλους και περιλαμβάνουν νηστεία για 8 ώρες πριν την εξέταση. Το άδειο στομάχι βοηθάει τον ίδιο τον ασθενή προς αποφυγή εμετού από κάποια τροφή, μειώνοντας τις πιθανότητες να εισχωρήσει κάποια τροφή στους πνεύμονες.  Μόνο το νερό επιτρέπεται πριν την εξέταση, μέχρι και 3 ώρες πριν την εξέταση. Η λήψη φαρμάκων ανάλογα με τον τύπο τους μπορεί να κοπεί ή να προσαρμοστεί πριν τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Μετά από τη λήψη ενός ελαφριού αναισθητικού θα σας ζητηθεί να γυρίσετε στο πλάι για την είσοδο του ενδοσκοπίου, το οποίο δεν θα επηρεάσει την αναπνοή σας. Οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν ότι η εξέταση είναι πολύ καλά ανεκτή και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκειά της.

Τι συμβαίνει μετά τη γαστροσκόπηση

Μία μικρή ενόχληση στον λαιμό είναι αναμενόμενη και υποχωρεί μετά από λίγη ώρα. Μετά την εξέταση για το υπόλοιπο της ημέρας καλό είναι να ξεκουραστείτε και να μην πιείτε αλκοόλ. Μπορείτε να γευματίσετε κανονικά.

Κολονοσκόπηση

Η προετοιμασία για την κολονοσκόπηση διαρκεί τρεις ημέρες πριν. Για να είναι επιτυχής, πρέπει το παχύ έντερο να έχει αδειάσει με τη λήψη καθαρτικού. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού.

Τροφή

Επιτρέπονται 3 ημέρες πριν: Κρέας ή ψάρι, κοτόπουλο, αυγό βρασμένο, πατάτες, ζωμός, ζελέ, κομπόστα, χαμομήλι, ρύζι, μακαρόνια και λευκό ψωμί.

Υγρά

Την ημέρα της εξέτασης πίνετε πολλά νερά και χυμούς φρούτων.

Καθαρτικά

Ο γιατρός θα σας ενημερώσει σχετικά με το καθαρτικό που πρέπει να πάρετε και τον τρόπο που θα το λάβετε την παραμονή της εξέτασης. Την ημέρα της εξέτασης θα σας χορηγηθεί μέθη.